Penkek
Bahan:-
1 cawan tepung gandum (jika guna tepung naik sendiri, jangan letak serbuk penaik)
2 sudu kecil serbuk penaik
2 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil garam
1 biji telur (dipukul)
1 cawan susu
2 sudu besar mentega (yang telah dicairkan)
Cara :-
1. Didalam mangkuk besar, gaulkan tepung, serbuk penaik, gula dan garam. Buat lubang ditengah-tengah campuran tepung tadi, kemudian curahkan susu, telur dan mentega cair. Kacau hingga sebati.
2. Panaskan kuali penkek, gunakan api sederhana panas, curahkan 1/2 cawan adunan tadi ke atas kuali. Penkek telah masak jika buih-buih di atas adunan itu telah berhenti. Terbalikkan untuk panaskan kedua-dua belah penkek.
* Penkek boleh dimakan dengan sirap penkek, mentega atau jem.
Resepi ini telah diubahsuai, resepi asal adalah dari http://allrecipes.com/recipe/easy-pancakes/
No comments:
Post a Comment