Wednesday, November 20, 2013

kambing/biri-biri panggang

Kambing/biri-biri panggang

kuah


Bahan-bahan:-

6 keping daging kambing (boleh diganti dengan daging lembu atau 1 ekor ayam)
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk kunyit
3 sudu besar gula pasir
3 sudu besar cili boh (pes cili)
3 cm halia (ditumbuk)
3 biji bawang putih (ditumbuk)
1 tangkai serai (dititik)

1) Gaul rata semua bahan-bahan diatas kemudian sapukan pada kepingan daging kambing.  Masukkan daging tersebut ke dalam pemanggang ajaib (magic pan) dan masak dengan api kecil selama 2 hingga 3 jam.

Jika menggunakan ketuhar, perap daging selama 1 jam dahulu, kemudian panggang di dalam ketuhar selama 60 hingga 90 minit pada suhu 180 celcius.


Kuah :-

1/2 cawan mentega
1 biji bawang merah besar (dipotong dadu)
1/2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 sudu kecil kiub pati ayam
1 sudu kecil serbuk lada putih/lada hitam
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil perasa (jenama ajinomoto)
1 sudu kecil kicap (untuk gelapkan kuah)

1)  Panaskan mentega di dalam kuali.  Masukkan bawang merah dan goreng dengan api kecil selama 10 hingga 15 minit.  Kacau tepung gandum dan air di dalam mangkuk hingga sebati, kemudian masukkan ke dalam kuali yang digoreng bawang tadi.  Campurkan pati ayam, serbuk lada, garam, perasa dan kicap ke dalam adunan tadi dengan api kecil, kacau sehingga mendidih.  Boleh tambah air jika ingin kuah cair.












No comments:

Post a Comment