Kuich Cara Berlauk
Kuih Cara Berlauk
Bahan:-
2 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh serbuk kunyit (tak letak pun tak apa)
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar gula
1 kotak santan (200ml)2 cawan air
1 sudu teh esen pandan
1 biji telur
1 sudu besar mentega
Cara :-
1) Campurkan kesemua bahan-bahan di atas di dalam blender sehingga sebati.
2) Panaskan acuan, letakkan sedikit minyak di dalam acuan dan isikan adunan tepung tadi ke dalam setiap acuan.
3) Masukkan 1 sudu teh inti daging goreng ke dalam setiap acuan adunan tepung.
4) Gunakan api kecil dan tutup acuan itu.
5) Masak sehingga garing (lebih kurang 10 ke 15 minit).
Inti Daging Goreng
1/2 cawan minyak masak
1 biji bawang besar (dicincang halus)
1 biji bawang putih (dicincang halus)
2 cawan daging dihiris halus (direbus hingga empuk)
1 biji cili merah (dihiris halus)
1 tangkai daun sup (dihiris halus)
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk perasa ajinomoto
Cara :-
Panaskan minyak masak, gorengkan bawang putih dan bawang besar hingga garing, masukkan daging dan goreng lagi hingga garing. Kemudian masukkan cili, daun sup, garam dan serbuk perasa, goreng lagi 1 minit atau sehingga garam dan serbuk perasa sebati. Bila siap, masukkan inti daging yang telah siap ini ke dalam adunan tepung kuih cara.
Kuih cara berlauk dalam gambar di atas tidak menggunakan cili dan daun sup, jika ada gambarnya seperti dibawah;
Gambar dari kongsiresepi.com
No comments:
Post a Comment