Tuesday, November 19, 2013

Kek Coklat Lembab

 Bahagian atas kek

Bahagian bawah kek




Bahan-bahan:-

3 biji telur (gred A)
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan gula pasir
3/4 cawan minyak jagung/sayuran
2  1/4  cawan tepung naik sendiri
3/4 cawan serbuk koko (jenama van houten)
1 sudu kecil soda bikarbonat
3/4 cawan air
1/2 cawan krimer pekat manis (jenama F&N)


Resepi:

1)  Pukul telur, esen vanilla dan gula pasir sehingga kembang (selama 5 minit)
2)  Masukkan minyak, pukul lagi (selama 2 minit)
3)  Masukkan tepung, koko dan soda bikarbonat pukul lagi sehingga sebati (selama 5 minit)
4)  Campurkan air dan krimer dan pukul hingga sebati (selama 2 minit)
5)  Setelah siap masukkan adunan ke dalam pemanggang ajaib (magic pan) dan masak selama 25 ke 35 minit menggunakan api paling kecil.

6)  Jika masak menggunakan ketuhar, gunakan suhu 160 Celcius selama 1 jam. Masukkan adunan kek ke dalam loyang pembakar yang telah digris dengan minyak, dan dialas dengan kertas.  Panaskan ketuhar 10 minit terlebih dahulu sebelum memasukkan adunan kek.

*Resepi asal adalah dari gabungan beberapa resepi di internet yang telah saya ubahsuai.


No comments:

Post a Comment