1250g tepung roti
35g yis
80g gula
20g bread improver
20g garam
2.5g bahan awet (calcium propionate) {ini tak letak pun tak apa}
650g air sejuk
90g shortening
Cara:
1. Gaul semua bahan kering.
2. Campurkan air dan uli hingga sebati.
3. Masukkan shortening, uli hingga sebati dan perap 30 minit. Kemudian tumbuk doh untuk keluarkan udara.
4. Bahagikan doh 400g setiap satu.
5. Perap selama 1 jam. Bakar pada suhu 180C selama 20 minit.
35g yis
80g gula
20g bread improver
20g garam
2.5g bahan awet (calcium propionate) {ini tak letak pun tak apa}
650g air sejuk
90g shortening
Cara:
1. Gaul semua bahan kering.
2. Campurkan air dan uli hingga sebati.
3. Masukkan shortening, uli hingga sebati dan perap 30 minit. Kemudian tumbuk doh untuk keluarkan udara.
4. Bahagikan doh 400g setiap satu.
5. Perap selama 1 jam. Bakar pada suhu 180C selama 20 minit.
|
Resepi ini boleh buat 4 sandwich loaf dan 8 bun burger yang bulat-bulat dalam gambar ni |
No comments:
Post a Comment