Monday, October 8, 2012

Donut


(A)
350g tepung roti
150g tepung gandum
6g garam
55g gula
15g tepung susu
8g yis

(B)
240g air sejuk
1 biji telur gred A

(C)
40g butter

Cara :
1.  Adun (A) hingga sebati.  Tambah (B) uli hingga jadi doh.
2.  Tambah (C) dan uli hingga licin/kenyal.  Tutup doh dalam bekas selama 30 minit.
3.  Keluarkan doh yang sudah 2 kali ganda besar.  Biarkan rehat 10 minit.
4.  Canai doh setebal 1cm, dan potong dengan acuan donut.
5.  Letakkan ia ke dalam dulang yang sudah ditabur tepung .  Tutup donut dalam kotak yang berwap panas selama 30 minit. Biarkan ia naik lagi.
6.  Goreng dalam minyak panas.
 (foto donut diambil dari http://theredcheek.blogspot.com

No comments:

Post a Comment