Tuesday, October 9, 2012

Daging masak kicap





Daging goreng:-
3 cawan daging hiris yang telah direbus empuk (kemudian digoreng hingga garing dalam minyak panas)


Kuah kicap:-
3 sudu besar minyak masak
1 ulas bawang putih (dihiris)
1 biji bawang merah besar (dihiris)
1 cm halia (dihiris)
1 cm kunyit (dihiris)
1 biji cili merah (dihiris)
3 biji cili padi (dihiris)
1 sudu kecil perasa (ajinomoto)
1/2 sudu kecil garam

5 SUDU BESAR KICAP (masukkan yang terakhir)
1 tangkai daun bawang (dihiris dan ditabur atas lauk setelah siap dimasak)
1 biji tomato (dipotong 4)

Cara masak:-
1) Goreng daging hirisan yang telah direbus ke dalam minyak panas sehingga garing.

2) Untuk kuah, panaskan minyak, kemudian goreng semua bahan kuah sehingga garing (lebih kurang 10 minit).  Akhir sekali masukkan kicap dan tomato.  Jika perlu masukkan 2 sudu besar air. 

3)  Setelah kuah kicap siap, gaulkan daging goreng ke dalam kuah tersebut. Kemudian taburkan hirisan daun bawang ke atas lauk sebagai hiasan.

No comments:

Post a Comment