Ikan goreng:-
3 ekor ikan yang telah dibersihkan
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
Kuah kicap:-
3 sudu besar minyak masak
1 ulas bawang putih (dihiris)
1 biji bawang merah (dihiris)
1 cm halia (dihiris)
1 biji cili merah (dihiris)
6 batang kacang buncis (dipotong pendek 5cm)
3 cm lobak (dihiris)
1 sudu kecil perasa (ajinomoto)
1/2 sudu kecil garam
5 SUDU BESAR KICAP (bubuh setelah sayur masak)
Cara masak:-
1) Campurkan serbuk kunyit dan garam, kemudian sapu rata pada ikan. Goreng ikan tersebut di dalam minyak panas sehingga garing.
2) Untuk kuah, panaskan minyak, kemudian goreng semua bahan kuah sehingga garing (lebih kurang 15 minit). Akhir sekali masukkan kicap. Jika perlu masukkan 2 sudu besar air.
3) Setelah kuah kicap siap, gaulkan ikan goreng ke dalam kuah tersebut.
No comments:
Post a Comment