Nasi Tomato
Bahan-bahan:-
Bahan A
3 sudu besar minyak sapi ] Panaskan minyak
Bahan B
1 cawan bawang besar (diracik) }
1 biji bawang putih (diracik) }
1 inci halia (diracik) }
1 batang kayu manis }
2 biji bunga lawang }
3 biji buah pelaga } di tumis dalam minyak sapi
4 biji bunga cengkih }
1 sudu besar garam }
1 sudu kecil ajinomoto }
1 kiub perasa ayam }
3 sudu besar pati tomato (dalam tin) }
1 sudu besar rempah kari/bariyani }
Bahan C
5 cawan air )
1/2 cawan susu cair/atau santan ) Masukkan Bahan C ke dalam Bahan B.
1/2 tin kacang peas hijau )
1 cawan kismis )
1 batang serai (dititik) )
1 helai daun pandan )
Bahan D
3 cawan beras basmathi ) masukkan beras ke dalam periuk nasi
(rendam beras 1 jam sebelum masak)
Bahan E
Bawang goreng (untuk hiasan)
Cara-cara:-
1) Panaskan minyak sapi di dalam kuali. (Bahan A)
2) Tumiskan Bahan B, kemudian masukkan Bahan C, Kacau sebati, kemudian tuangkan Bahan B dan Bahan C ini ke dalam periuk nasi.
3) Biarkan 5 minit sehingga kuah mendidih. Kemudian masukkan beras (Bahan D) yang telah ditoskan air ke dalam periuk nasi.
4) Apabila nasi sudah masak, taburkan bawang goreng di atas nasi.
NASI TOMATO BOLEH DI MAKAN DENGAN LAUK KARI DAN SALAD, ATAU PUN AYAM MASAK TOMATO.
No comments:
Post a Comment