Kulit Tart
Bahan-bahan:-
250g mentega
3/4 cawan gula aising
400g tepung gandum (4 cawan)
1 biji telur
Inti
bahan-bahan:-
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
1 cawan susu
4 biji telur (1 cawan telur)
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar tepung kastad (optional)
Cara-caranya:-
Kulit tart - Gaulkan semua bahan-bahan kulit tart di dalam 1 bekas sehingga sebati dan letakkan di dalam peti sejuk selama 20 minit. Selepas itu, bentukkan doh ke dalam dasar acuan tart.
Inti tart - Panaskan gula dan air di dalam periuk sehingga larut. Biarkan sejuk. Setelah itu campurkan susu, telur esen vanilla dan tepung kastad. Gaulkan sehingga sebati dan tapis. Curahkan cecair yang telah ditapis tadi ke dalam setiap acuan kulit doh.
Sumber video dari Youtube:-
No comments:
Post a Comment