RENDANG AYAM
Bahan:-
1 ekor daging ayam
1 cawan rempah kari daging
1 cawan cili boh/cili kisar
1 cawan bawang besar di cincang dadu
1 batang kayu manis
2 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 biji cengkih
1 sudu kecil ketumbar biji
1 sudu kecil jintan manis
1 asam keping
2 cm halia (ditumbuk)
2 cm kunyit (ditumbuk)
2 cm lengkuas (ditumbuk)
1 batang serai (dititik)
2 cawan santan pekat
1 sudu besar garam
1 sudu kecil perasa (ajinomoto)
1 kiub ayam
1 tangkai daun kari
1 helai daun kunyit (dihiris-hiris)
2) Gaul rata ke semua bahan-bahan rempah. Masak gunakan api sederhana selama 20 minit.
3) Masukkan santan, halia, kunyit, lengkuas dan serai
4) Gaul rata santan bersama ayam dan masak lagi selama 30 minit
5) Masukkan daun kari, daun kunyit, garam, serbuk perasa dan kiub ayam, gaul lagi hingga sebati
6) Setelah 1 jam memasak... minyak timbul dari gulai, ini tandanya rendang sudah masak.
No comments:
Post a Comment