Sunday, June 22, 2014

Rendang Ayam

RENDANG AYAM



Bahan:-

1 ekor daging ayam
1 cawan rempah kari daging
1 cawan cili boh/cili kisar
1 cawan bawang besar di cincang dadu
1 batang kayu manis
2 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 biji cengkih
1 sudu kecil ketumbar biji
1 sudu kecil jintan manis
1 asam keping
2 cm halia (ditumbuk)
2 cm kunyit (ditumbuk)
2 cm lengkuas (ditumbuk)
1 batang serai (dititik)
2 cawan santan pekat
1 sudu besar garam
1 sudu kecil perasa (ajinomoto)
1 kiub ayam
1 tangkai daun kari
1 helai daun kunyit (dihiris-hiris)


1)  Daging ayam, rempah kari, cili kisar, bawang besar, kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, ketumbar biji, jintan manis, asam keping dicampurkan di dalam kuali



2) Gaul rata ke semua bahan-bahan rempah.  Masak gunakan api sederhana selama 20 minit.


3)  Masukkan santan, halia, kunyit, lengkuas dan serai


4)  Gaul rata santan bersama ayam dan masak lagi selama 30 minit


5)  Masukkan daun kari, daun kunyit, garam, serbuk perasa dan kiub ayam, gaul lagi hingga sebati


6)  Setelah 1 jam memasak... minyak timbul dari gulai, ini tandanya rendang sudah masak. 

No comments:

Post a Comment